Derealisatie: wat is het en hoe behandel je het?

Derealisatie behandeling

Derealisatie is een negatief gevoel of negatieve gedachte die je hebt over jezelf, of de wereld om je heen. Het kan moeilijk aan te wijzen zijn, omdat het niet kan worden gezien of aangeraakt – maar het is heel reëel. Derealisatie is een onvermogen om emoties te voelen uit je omgeving; als iets mooi is, voel je niet dezelfde opluchting en vreugde als anderen wanneer ze hetzelfde landschap zien. Je kunt je afvragen wat dit te maken heeft met je geestelijke gezondheid. Derealisatie betekent een laag gevoel van eigenwaarde en een gevoel van waardeloosheid in jezelf. Mensen ervaren derealisatie vaak wanneer hun eigenwaarde wordt aangetast door hun omgeving. Dit kan op elk moment gebeuren, zelfs als er geen specifieke aanleiding voor is. Enkele veel voorkomende triggers van derealisatie zijn een trauma, het verlies van een dierbare, depressie en angst en nog veel meer. Derealisatie behandeling is een effectieve manier om de symptomen van de aandoening te verminderen. Als u met een van deze factoren worstelt, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp zoekt – derealisatie kan escaleren tot iets veel ergers als het te lang onbehandeld blijft.

Wat is derealisatie en hoe ontwikkelt het zich?

Derealisatie is een aandoening die je het gevoel geeft in een droom (of nachtmerrie) te leven. Je kunt het gevoel hebben dat je “in je hoofd zit” of dat je de wereld door de ogen van iemand anders bekijkt. Je kunt je los voelen van wat er werkelijk om je heen gebeurt, of alsof je in een luchtbel zit waar niets bestaat. Deze ervaring kan angstaanjagend en verwarrend zijn, maar voelt heel echt aan. Je hersenen proberen je te beschermen tegen het trauma van dit soort situaties, dus creëren ze een “vage” grens rond je gevoelens. Dit heet een “derealisatie-overlay”, en het is waar derealisatie begint. Je beseft misschien niet wat er met je gebeurt of waarom, maar het is een teken dat er iets mis is en aangepakt moet worden.

Derealisatie en eigenwaarde

Derealisatie is vaak een symptoom van een laag gevoel van eigenwaarde. Mensen met een gebrek aan vertrouwen in zichzelf zullen vaak worstelen met deze aandoening – ze kunnen zich gevangen en opgesloten voelen in hun eigen lichaam, en de gevoelens van anderen om hen heen niet herkennen. Mensen met een laag gevoel van eigenwaarde compartimenteren vaak hun emoties en verhouden zich tot mensen in simplistische termen. Ze kunnen negatieve ervaringen hebben opgedaan door andere mensen en zijn misschien gaan geloven dat ze geen liefde waard zijn.

Derealisatie en angst

Mensen die derealisatie ervaren lopen risico op angst. Angststoornissen zijn veel voorkomende psychische problemen die aanzienlijke fysieke en emotionele symptomen veroorzaken. Angst kan voortkomen uit één bron of uit vele. Veel mensen ervaren angst als gevolg van hun omgeving, zoals in sociale situaties. Angst die voortkomt uit angst voor een specifieke situatie wordt “situationele” angst genoemd. Angst die voortkomt uit een irrationele of algemene angst wordt “gegeneraliseerde” angst genoemd. Beide soorten angst kunnen uiterst schadelijk zijn voor uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als angst u ‘s nachts wakker houdt of andere belangrijke symptomen veroorzaakt, is het belangrijk onmiddellijk hulp te zoeken.

Leven met derealisatie

Als je derealisatie ervaart in je leven, kun je het gevoel hebben dat je “in de mist leeft”. U weet misschien niet zeker of u “echt” bent of dat uw emoties gewoon “mistig” zijn. Het kan nuttig zijn om met anderen over uw ervaringen te praten en bronnen te onderzoeken die u kunnen helpen uw gevoelens te verwerken. U kunt ook overwegen een steungroep te zoeken die u kan helpen vertrouwen in uzelf op te bouwen.

Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken. Derealisatie kan snel leiden tot iets veel ergers als het niet behandeld wordt, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Het kan ook helpen om met een vertrouwde vriend of familielid over je ervaringen te praten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *